Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

29/04/2017 - Nota de premsa

Augmenta el consum del tabac de cargolar davant del tabac tradicional

Nota de premsa emesa per l'ICO

 El tabac de cargolar ha patit un augment d’un 91% entre els fumadors en el període del 2004 al 2012. Aquesta és la principal conclusió que es desprèn d’un estudi que ha estat liderat pel professor Esteve Fernández, director del Centre Col·laborador de l’OMS pel Control del Tabac de l’ICO i investigador de l’ICO-IDIBELL, i que la primera autora és Xisca Sureda, actualment professora de la Universitat d’Alcalà d’Henares (UAH), i en el que també ha col·laborat l’Institut de l’Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).

L’estudi compara la prevalença i el patró del consum del tabac abans de l’aplicació de la Llei 28/005 i després de la implantació de la Llei 42/2010 de mesures sanitàries davant el tabaquisme i reguladora de la venta, el subministrament, el consum i la publicitat del productes relacionats amb el tabac.

Augment de l’ús del tabac de cargolar

Aquest nou estudi mostra que la prevalença en el consum del tabac ha canviat poc, passant del 26,6% al 24,1%, amb la mateixa evolució temporal observada abans de l’entrada en vigor de les lleis. Però els hàbits dels fumadors si que han canviat. Entre els fumadors, el consum de les cigarretes tradicionals ha disminuït del 89,1% al 71,8%, mentre que el tabac de cargolar ha augmentat un 91%, passant del 1,4% al 15,4%.

Segons dades obtingudes en les enquestes realitzades entre el 2004-2005 i el 2011-2012 a 1.037 residents a la ciutat de Barcelona, la proporció de fumadors de tabac de cargolar és més gran entre els homes (19,8% davant un 9,5% de dones), les persones d’entre 16 a 44 anys (22,9% respecte al 5,8% de participants de 45 a 65 i el 4% de més grans de 65) i els enquestats amb educació secundaria i universitària (17,7% i 18,5%, respectivament, davant el 7,9% dels entrevistats amb estudis de primària)

Més barat i falses creences

El preu més assequible del tabac de cargolar i algunes creences equivocades dels fumadors podrien ser les causes que expliquen l’augment del consum del tabac de cargolar” explica la doctora, Xisca Sureda. “Els usuaris del tabac de cargolar pensen que fumen menys quantitat i que aquest tipus de cigarret és menys perjudicial per a la salut que els manufacturats” afegeix. No obstant això, les dades de l’estudi confirmen que no existeix cap diferencia en les concentracions de cotinina (alcaloide del tabac i metabòlit de la nicotina) en les mostres de saliva dels fumadors. ”El tabac de cargolar té la mateixa nicotina, quitrà i monòxid de carboni que el tradicional, no hi ha cap diferencia” assegura Sureda.

Noves polítiques de regulació

Per altra banda les polítiques que regulen el preu del tabac a l’estat espanyol han afectat principalment al tabac tradicional mentre que altres tipus de tabac, com el de cargolar, s’han convertit en alternatives més econòmiques i assequibles pels fumadors. “Tenint en compte aquests resultats s’han de revisar els impostos amb la intenció d’equiparar el preu dels diferents productes del tabac. L’augment del preu és la mesura principal de control del tabac” afirma Esteve Fernández, investigador principal del projecte, director del Centre Col·laborador de l’OMS per al Control del Tabac de l’ICO i investigador ICO-IDIBELL.

Referencia bibliogràfica: “Manufactured and roll-your-own cigarettes: a changing patern of smoking in Barcelona, Spain”, Xisca Sureda, Marcela Fu, José M. Martínez-Sánchez, Cristina Martínez, Montse Ballbé, Raúl Pérez-Ortuño, Esteve Saltó, José A. Pascual, Esteve Fernández. Environmental Research. http://dx.doi.org/10.1016/j.envres.2017.02.012

Totes les notícies

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte