Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Recerca Musculoesquelètica Xavier Nogués

El grup de Recerca Musculoesquelètica (GIME) està format per biòlegs i metges, integrats en el CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES). Així mateix, el grup està acreditat per l'Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).

El GIME és una unitat d'investigació amb una llarga i consolidada trajectòria en el camp de l'estudi del metabolisme ossi i mineral. Els seus orígens es remunten al 1990, amb la posada a punt del cultiu primari d'osteoblasts humans al nostre país. Des de llavors ha seguit una trajectòria d'innovació i recerca en el camp del metabolisme ossi, el qual es reflecteix en les més de 300 publicacions i nombrosos projectes d'investigació competitius i d'assajos clínics. La seva vocació és la recerca translacional i des dels seus inicis sempre s'ha destacat per la realització d'estudis des de la bàsica a la clínica i viceversa.


Actualment, les línies d'investigació prioritàries són:


1. Estudis genètics, clínics i epidemiològics per a la millora de la qualitat de vida en dones amb càncer de mama tractades amb inhibidors d'aromatasa (IA).


És un estudi prospectiu i intervencional d'una cohort clínica de dones amb càncer de mama candidates per al tractament amb IA, anomenada B-ABLE (Barcelona-aromatase induced Bone Loss in Early breast cancer) (NCT03811509 Clin Trial Gov)

Aquesta cohort ha estat establerta en la Unitat Funcional de Patologia Mamària del departament d'Oncologia de l'Hospital del Mar i al GIME.

De manera complementària, s'estan analitzant les dades de dones amb càncer de mama registrades a la base de dades SIDIAP (Sistema d'informació per al desenvolupament de la investigació en Atenció primària). La SIDIAP proporciona dades sobre esdeveniments clínics registrats i de prescripció, informació demogràfica, i resultats de proves mèdiques en pacients atesos per centres d'atenció primària a Catalunya (~ 7 milions de pacients) des del 2006. L'ús d'aquesta base de dades permet analitzar esdeveniments pocs freqüents o aquells que es donen a llarg termini.

L'objectiu d'aquests estudis és avaluar els efectes secundaris a curt i llarg termini derivats de l'ús d'IA en dones amb càncer de mama per tal de millorar la seva qualitat de vida així com l'impacte d'aquest tractament coadjuvant en la morbiditat i mortalitat.


2. Estudis genètics relacionats amb el fenotip osteoporòtic en col·laboració amb el Departament de Genètica, Universitat de Barcelona, ??CIBERER (Prof. D Grinberg i S Balcells):

  • Estudis per a la identificació de dianes terapèutiques per a l'osteoporosi mitjançant l'anàlisi de microRNAs.
  • Projectes col·laboratius dins del Consorci GEFOS / GENOMOS que reuneix dades de més de 100.000 participants de diverses cohorts, incloent-hi la cohort BARCOS del GIME.
  • Estudi fisiopatològic i genètic de les fractures atípiques de fèmur relacionades amb tractaments antiresortius.


3. Estudi epidemiològic de fractures osteoporòtiques.

Consisteix en un projecte multicèntric denominat REFRA-FLS SEIOMM (Registre Espanyol de fractures-FLS SEIOMM), promogut i coordinat pel Gimeno, amb participació de diversos hospitals espanyols.


4. Estudis clínics.

Estudis clínics relacionats amb intervencions terapèutiques en l'osteoporosi incloent-hi la participació en el projecte sobre objectiu terapèutic en Osteoporosi "Treat to Target" amb la metodologia DELPHI.


5. Estudis de l'impacte de diverses malalties cròniques i els seus tractaments associats sobre la salut òssia i del metabolisme mineral.

Aquests estudis inclouen l'impacte de la infecció pel VIH, la malaltia renal crònica, cirurgia bariàtrica, malaltia inflamatòria intestinal i malalties rares com la malaltia de Gaucher tipus 1, en la salut i el metabolisme ossi.

La seva realització es porta a terme en col·laboració amb els serveis de Malalties Infeccioses, Nefrologia, Digestiu, Endocrinologia, Cirurgia de l'aparell Digestiu, i Traumatologia, de l'Hospital del Mar i el Departament de Genètica de la Universitat de Barcelona, CIBERER.

La unitat és pionera en la investigació mitjançant microindentació de les propietats qualitatives de l'os, que s'ha desenvolupat juntament amb investigadors de la Universitat de Santa Barbara (Califòrnia, USA)


6. Estudis clínics sobre fragilitat

S'han realitzat diversos estudis sobre l'impacte de l'osteoporosi i de les fractures sobre el pacient fràgil i la seva repercussió en l'evolució de la síndrome de fragilitat. Recentment s'ha iniciat un estudi de col·laboració dins el CIBERFES per constituir una cohort espanyola que permeti establir trajectòries del pacient fràgil-prefrágil i robust, i permeti estudis d'una manera prospectiva i translacional de la seva evolució.

Contacte

Coordinador:
Xavier Nogués(ELIMINAR)

Tel:
93 248 32 46

Fax:
93 248 32 57

Pg Marítim, 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte