Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Malalties inflamatòries i neoplàsiques dermatològiques Ramon Mª Pujol

El Grup de Recerca sobre Malalties Dermatològiques Inflamatòries i Neoplàstiques està  format per dermatòlegs, biòlegs i immunòlegs, que connecten el llit amb el banc, que és un clar exemple de recerca translacional.

El grup inclou dues línies d'investigació diferents:

Estudi de malalties dermatològiques inflamatòries, principalment psoriasi, urticària i malalties  bulloses.

  1. A la psoriasi, hem desenvolupat un nou model in vitro que ens permet estudiar els mecanismes implicats en les primeres etapes de la malaltia, especialment en la psoriasis en gotes. Aquest model consisteixen en la cocultiu de les cèl·lules T CLA+ circulants (amb tropisme cutani) juntament amb cèl·lules epidèrmiques autòlogues de pacients amb psoriasi, activats amb extracte de Streptococcus  pyogenes (SP), un microbi que és un conegut desencadenant de la psoriasi. A més a més, ens centrem en la caracterització de la resposta de les linfòcits T en la psoriasi, i més recentment en el paper de la resposta humoral.  
  2. En urticària, els projectes que actualment estem realitzant estan relacionats amb la caracterització dels fenotips clínics de la malaltia juntament amb l'anàlisi del transcriptoma de la urticària espontània crònica (CSU) i la urticària per fred, així com la detecció de possibles biomarcadors d'evolució i resposta clínica al tractament.
  3. En les malalties autoimmunes bulloses, els estudis se centren en el paper del sistema immunitari innat en els mecanismes patogènics de l'epidermòlisi bullosa adquirida.


Investigació sobre els mecanismes patogènics de progressió i resposta immunològica al càncer de pell no melanoma.

  1. El nostre grup també estudia la relació entre la inflamació i el carcinoma escamós de cèl·lules cutànies (SCC). Els nostres resultats preliminars mostren que el SCC metastàtic mostra nivells millorats de Polycomb (una família repressora epigenètica) i que Polycomb reprimeix l'expressió de citocines / quimiocines en cèl·lules SCC. La nostra hipòtesi de treball és que la repressió de  Polycomb de l'expressió de citocines / quimiocines en SCC bloqueja la diferenciació i la funció  del component inflamatori mieloide i afavoreix una resposta immunitària protumoral.

Contacte

Coordinador:
Ramón Maria Pujol(ELIMINAR)

Tel:
93 248 33 27

Fax:
93 248 33 28

Pg Marítim, 25-29
08003 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte