Hospital del Mar Research Institute Hospital del Mar Research Institute

Notícies

02/03/2010 - Nota de premsa

Els polifenols, fonamentals en la regulació dels gens implicats en les malalties cardiovasculars

L’estudi es va publicar on-line a The FASEB Journal el passat 23 de febrer

Els polifenols, fonamentals en la regulació dels gens implicats en les malalties cardiovasculars

Un estudi liderat per investigadors de l’IMIM–Hospital del Mar, mostra per primera vegada que l’efecte beneficiós de l’oli d’oliva verge, amb un alt contingut en polifenols en la dieta mediterrània, pot produir canvis en l’expressió de determinats gens implicats amb l’aterosclerosi.

Els resultats d’aquest estudi demostren que els polifenols presents en l’oli d’oliva, són responsables de canvis en l’expressió gènica. Segons la Dra. Maribel Covas, coordinadora del grup de recerca en risc cardiovascular i nutrició de l’IMIM-Hospital del Mar i investigadora del CIBER de Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CIBEROBN)Els polifenols poden reduïr l’expressió de gens involucrats en la formació de la placa d’ateroma, la qual cosa explicaria la propietat cardioprotectora observada entre les persones que segueixen una dieta mediterrània tradicional”.

L’aterosclerosi es caracteritza per l’acumulació de dipòsits de greix (placa d’ateroma) a la paret interna de les artèries provocant un engruiximent i un enduriment progressiu dels vasos afectats. Fins ara se sabia que la concentració de greixos en sang disminuïa de manera significativa en persones que seguien una dieta mediterrània amb ingesta habitual d’oli d’oliva verge, però se’n desconeixien els motius.

Per dur a terme l’estudi, els investigadors van comptar amb la participació d’un grup de 90 persones sanes, amb edats compreses entre els 20 i els 50 anys. Cadascun dels participants va ser assignat a l’atzar a un dels tres grups de l’estudi durant un període de tres mesos: dieta mediterrània més oli d’oliva verge; dieta mediterrània amb oli d’oliva pobre en polifenols i per últim un tercer grup que va actuar com a grup control i que no va seguir cap dieta específica. Tot i que la mostra és reduïda, l’estudi ha permès observar, per primera vegada, una relació causa-efecte entre el tipus de dieta seguida durant el període en estudi i l’expressió en cèl·lules sanguínies de gens d’inflamació, un procés responsable de la producció d’aterosclerosi.

Els investigadors conclouen que la propietat cardioprotectora dels polifenols de l´oli d’oliva, aporta noves evidencies sobre l’efecte beneficiós de la dieta mediterrània, que complementada amb oli d’oliva verge, és una bona mesura per prevenir la malaltia coronària, una de les primeres causes de mort als països desenvolupats. Així mateix, obre noves vies de recerca y de futurs tractaments per teràpies nutricionals per prevenir l’aterosclerosi

Article de referència:

In vivo nutrigenomic effects of virgin olive oil polyphenols within the frame of the Mediterranean diet: a randomized controlled trial . FASEB J. first published on February 23, 2010 as doi:10.1096/fj.09-148452.

Totes les notícies

Vincles relacionats

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte