16/02/2011 - Nota de premsa
Segons els resultats d'un estudi recentment publicat a la Revista Espanyola de Cardiologia
Nota generada por la SEC
Un estudi publicat en l'última edició de Revista Española de Cardiología (REC) i realitzat per investigadors de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) de Barcelona i de l'Hospital Josep Trueta de Girona, posa de manifest la importància d'augmentar el nombre de laboratoris d’hemodinàmica (o sales de cateterisme coronari) en demostrar que la nova obertura d'un d'ells ha augmentat, aproximadament en un 5%, el percentatge de supervivència dels pacients que han patit un infart de miocardi, passats els 30 dies posteriors a l'ingrés. Això, representa una reducció de la mortalitat del 50%.
Quan un centre no disposa d'aquesta sala, sol referir als pacients a un altre hospital per realitzar-algunes proves i intervencions crucials, com per exemple, els cateterismes cardíacs i la revascularització de les artèries coronàries. Això comporta, a part d'un retard en el diagnòstic, un risc per al pacient i una despesa extra a causa del transport urgent i medicalitzat necessari per al seu trasllat. Comptar amb un laboratori d'hemodinàmica a les instal·lacions de l'hospital tendeix a incrementar el seu ús i a ampliar la gamma d'indicacions, el que beneficia als pacients. Per exemple, a l'Hospital Universitari Josep Trueta de Girona, objecte de l'estudi, es va augmentar el nombre de angiografies coronàries en un 35.4% i d'intervencions coronàries percutànies en un 19.7% i es va reduir, a més, el temps transcorregut fins a l'aplicació d'aquestes tècniques.
Així mateix, aquest estudi va analitzar la supervivència d'aquests pacients passats dos anys després del seu ingrés. Les dades obtingudes indiquen, també, una millora de la supervivència després de la instal lació de la sala d'hemodinàmica. La mortalitat per qualsevol causa es va reduir passant d'un 12.3% a un 7.61%. En el cas de la mortalitat per malaltia cardiovascular, la xifra també es va reduir, passant del 8.29% al 4,78%. Això es deu a la millora del tractament rebut durant els primers 30 dies, però en part també a una millor prevenció secundària derivada del tractament més intensiu amb estatines, IECA (inhibidors de l'enzim convertidor d'angiotensina), betabloquejants i antiagregants plaquetaris prescrits a l'alta .
El Dr Jaume Marrugat, coautor de l'estudi, membre de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC) i investigador del Grup de Recerca en Epidemiologia i Genètica Cardiovascular de l'IMIM (Institut de Recerca Hospital del Mar) de Barcelona afirma que: "la reducció dels temps en rebre un tractament de revascularització gràcies a la instal·lació de la nova sala d'hemodinàmica, i l'ús menys restringit de totes les intervencions diagnòstiques i terapèutiques, milloren probablement el maneig dels pacients amb infart de miocardi, el que redunda en l'efecte beneficiós observat ".
L'estudi va incloure 1.539 pacients d'entre 25 i 74 anys en dos períodes, entre 1995 i 1997 i entre 1999 i 2003, abans i després de l'obertura d'un laboratori de cateterisme a l'hospital, que va tenir lloc el 1998.
Una altra dada rellevant és que els pacients del segon període eren més joves, amb un major nombre de fumadors i amb un diagnòstic previ d'hipertensió, hipercolesterolèmia o un infart de miocardi sense ona Q.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte