01/08/2008 - Acte
Disponibles les presentacions de la sessió científica sobre dopatge organitzada per Jordi Segura
El passat 22 de juliol, en el marc de l’Euroscience Open Forum (ESOF 2008) va tenir lloc la sessió científica amb el títol “Dopatge i societat: vers la màquina humana perfecta?”, amb l’objectiu de donar una visió general de la lluita contra el dopatge des de diferents perspectives: la científica, la institucional, l’ètica i la del propi esportista.
La sessió va estar organitzada per el Dr. Jordi Segura, director del Laboratori Antidopatge de l’IMIM i membre de la “Medical Comission Games Group” del Comitè Olimpic Internacional, que va fer una introducció general sobre l’estat actual del dopatge i el seu control, i va oferir un resum de la previsió per a un futur proper. Veure presentació.
Va comptar a més amb experts en l’àmbit del dopatge i l’esport com són:
- Dr. Franchek Drobnic. Responsable del Departament de Fisiologia del Centre d’Alt Rendiment (CAR) de Sant Cugat. La seva presentació va descriure les possibilitats que existeixen per administrar productes de la Llista prohibida a aquells esportistes malats que així ho necessitin. El procediment anomenat “Therapeutic Use Exemptions” permet, en les seves dues versions (convencional i abreujada) subministrar la informació mèdica pertinent que permeti l’ús dels medicaments en situacions patològiques on no hi hagi altres alternatives fent especial èmfasi en algunes de les sol•licituds d’ús terapèutic més comuns com son les relacionades amb els esportistes amb asma o asma induït per l’exercici. Veure presentació.
- Xavier O'Callaghan, exjugador d'handbol del FC Barcelona i actual gerent de la secció d’handbol del FC Barcelona. Ens va introduir en la visió del Dopatge tant des del punt de vista de l’esportista com de la responsabilitat de la gestió esportiva. Xavier 0’Callaghan va intentar respondre, des de la seva visió personal i en base a la seva experiència esportiva, perquè hi ha esportistes que es dopen i altres que no, i quins factors poden influir en aquesta decisió. Veure presentació.
- Michelle Verroken. Directora-fundadora de Sporting Integrity, una consultora la finalitat de la qual és assessorar als seus clients en la bona pràctica esportiva i adoptar i mantenir els millors procediments relacionats amb l’ètica i la integritat de l’esport. La Sra. Verroken ens va parlar sobre l’ètica de l’esport net i de la necessitat que tots siguem conscients de la importància del seu control. Segons Verroken, les regles del joc haurien de ser l’essència mateixa de l’esport. La corrupció de l’esport a través del dopatge està destruint aquesta ètica única. Sovint els atletes es converteixen en intèrprets, que són formats a partir de sistemes d’entrenament que utilitzen les últimes innovacions científiques. Dibuixar la línea entre el què és acceptable i inacceptable s’està fent cada vegada més difícil.Veure presentació.
- Francesco Botrè. Expresident de l’Associació Mundial de Científics Antidopatge (WAADS) i director del Laboratori Antidopatge de Roma. La seva presentació va versar sobre l’activitat que realitzen els laboratoris antidopatge acreditats per la WADA, fent un estudi de l’evolució que han seguit en els darrers anys per aconseguir ser més efectius en la lluita contra el dopatge. Va fer un especial èmfasi a l’evolució futura de la ciència de l’antidopatge, en pro del “fair play”, la protecció de la salut i el coneixement per part de la societat de l’activitat que es desenvolupa en un laboratori antidopatge.
- Per últim en Josep Guardiola, exjugador de futbol i actual entrenador del primer equip de futbol del FC Barcelona. Va realitzar la seva presentació mitjançant una declaració pregravada donat que en el moment de realització de la sessió es trobava fora del país i ens va donar la seva visió personal del dopatge. Els temes prioritaris que va tractar van ser la visió del dopatge i el seu control des del punt de vista esportiu, el paper que hi pot jugar l’entorn més proper a l’esportista, la seva pròpia experiència d’haver estat considerat sospitós de dopatge, algunes consideracions sobre el futur de la lluita antidopatge i quin paper pot jugar-hi la ciència en la millora d’aquest control. Veure vídeo.
La societat ha de ser conscient que el prestigi mediàtic, econòmic i social de ser el guanyador de competicions importants seguirà estimulant la temptació d’utilitzar pràctiques il•legals per aquesta finalitat, i per tant, és molt difícil eliminar definitivament aquest problema, sobretot en aquells esports individuals on el resultat depèn de la força i resistència d’un mateix. No obstant, sí sembla possible controlar la situació dins d’uns límits que permetin mantenir la fe en un esport net.
Totes les notícies