IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques IMIM - Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques

Notícies / Covid-19

 • 02/02/2022 - Covid-19

  Professionals de l’Hospital del Mar i de l’IMIM participen en el primer llibre sobre fisiopatologia de la COVID-19

  La Dra. Esther Barreiro és l'editora de 'Fisiopatología de la COVID-19 en diferentes órganos y sistemas', publicat per l'editorial Elsevier. Es tracta d'un manual de treball i estudi per a les persones interessades a aprendre més sobre aquesta malaltia. Els professionals de l'Hospital del Mar han tingut un paper destacat en la nova publicació de l'editorial Elsevier, Fisiopatología de la COVID-19 en diferentes órganos y sistemas, el primer manual que analitza a través de diversos experts l'afectació provocada pel SARS-CoV-2, els seus mecanismes d'infecció, els tractaments i les seqüeles de la malaltia. La Dra. Esther Barreiro, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra, n'és l'editora.

  Més informació "Professionals de l’Hospital del Mar i de l’IMIM participen en el primer llibre sobre fisiopatologia de la COVID-19"

 • 21/01/2022 - Covid-19

  El dany cardíac en pacients amb COVID-19 és un indicador de mal pronòstic a llarg termini

  Un 12% dels pacients ingressats per COVID-19 que, a la vegada, pateixen dany cardíac, necessiten tornar a ser ingressats o moren en el primer any després de superar la malaltia. En canvi això només passa en l'1% dels que no pateixen dany cardíac durant la infecció per SARS-CoV-2, segons un estudi publicat al Journal of Clinical Medicine. Aquestes persones tenen una situació de partida agreujada per altres patologies prèvies, com ara hipertensió arterial, insuficiència renal crònica i episodis d'insuficiència cardíaca. Els autors del treball recomanen revisar de forma rutinària els marcadors de dany cardíac en sang en els pacients ingressats per COVID-19 per poder fer un seguiment acurat d'aquests problemes a llarg termini. Els pacients que pateixen dany cardíac durant la infecció per COVID-19 tenen més probabilitats de necessitar tornar a ingressar a l'hospital o de morir que aquells que superen la malaltia sense patir danys al cor. Així ho revela un estudi liderat per investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i del CIBER en Malalties Cardiovasculars (CIBERCV), que ha publicat la revista Journal of Clinical Medicine.

  Més informació "El dany cardíac en pacients amb COVID-19 és un indicador de mal pronòstic a llarg termini"

 • 29/12/2021 - Covid-19

  El risc de morir per COVID-19 en pacients amb diabetis es dispara si presenten nivells més alts o més baixos del seu nivell habitual de sucre en sang

  Els pacients amb diabetis tipus 2 afectats per la COVID-19 tenen entre quatre i cinc vegades més risc de morir o de patir complicacions greus per la malaltia en cas de presentar nivells de sucre en sang molt més alts o molt més baixos dels que són habituals en ells Ho revela un estudi liderat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, que publica la revista Diabetes Care El quocient dels nivells de glucosa a l'arribada a urgències i dels habituals del pacient tenen un alt valor predictiu, més que totes dues dades per separat. Aquests nivells es poden determinar de forma fàcil amb una anàlisi de sang

  Més informació "El risc de morir per COVID-19 en pacients amb diabetis es dispara si presenten nivells més alts o més baixos del seu nivell habitual de sucre en sang"

 • 23/11/2021 - Covid-19

  Haver patit un ictus incrementa fins a tres vegades el risc de morir després de superar la COVID-19

  S'han analitzat dades de les més de 90.000 persones diagnosticades amb COVID-19 a Catalunya fins al mes de juliol de l'any passat. Més d'un 6% havien patit un ictus en algun moment abans del contagi Les persones de menys de 60 anys que han patit un ictus abans de contraure la COVID-19 tenen tres vegades més risc de morir que les que no han patit aquesta patologia. Aquest risc cau a 1,3 vegades en persones d'entre 60 i 80 anys i no és significatiu en aquelles de més de 80 anys Els investigadors apunten que cal tenir en compte aquest fet a l'hora d'establir les prioritats de vacunació contra la COVID-19. El treball el publica la revista Stroke i és el primer estudi d'aquest tipus a l'Estat i un dels primers del món

  Més informació "Haver patit un ictus incrementa fins a tres vegades el risc de morir després de superar la COVID-19"

 • 10/03/2021 - Covid-19

  El projecte MINDCOVID estrena web

  MINDCOVID, un projecte dirigit pel Grup de recerca en Serveis Sanitaris de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) ens presenta la seva nova pàgina web. El projecte és  d'àmbit estatal, en el que hi col·laboren més de 20 grups de recerca de 6 comunitats autònomes, i té per  objectiu estudiar la salut mental dels treballadors sanitaris i d'altres col·lectius essencials, així com en malalts de la COVID-19 i també en una mostra de la població general espanyola. MINDCOVID pretén proporcionar una avaluació integral de l'impacte en la salut mental del brot actual de COVID-19 a Espanya i ser un projecte de seguiment per monitoritzar els canvis de salut mental al llarg del temps en els col·lectius estudiats. A la web del projecte hi podreu trobar tota la informació necessària sobre el projecte, l'equip de professionals i investigadors que hi col·laboren així com, informar-vos sobre les publicacions més recents, qüestionaris, informes, documentació sobre el protocol i les últimes notícies i avenços de la recerca que s'està duent a terme.

  Més informació "El projecte MINDCOVID estrena web"

 • 03/03/202 - Covid-19

  Administrar zinc als pacients amb COVID-19 podria ajudar a la seva recuperació

  Suplementar amb zinc els pacients amb COVID-19 amb nivells baixos d'aquest element, pot ser una estratègia per a reduir-ne la mortalitat i el temps de recuperació. A la vegada, podria servir per evitar els pitjors efectes de la malaltia en els grups de risc, com ara les persones de més edat. Ho revela un estudi de metges i d'investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), liderat pel Dr. Robert Güerri, metge del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, que acaba de publicar la revista Nutrients. El treball ha analitzat els nivells de zinc de 249 pacients adults tractats al centre entre el 9 de març i l'1 d'abril, amb una edat mitjana de 65 anys. Els símptomes més habituals que presentaven en el moment de l'ingrés eren febre, tos i dispnea.

  Més informació "Administrar zinc als pacients amb COVID-19 podria ajudar a la seva recuperació"

 • 18/02/2021 - Covid-19

  Inici d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la COVID-19

  L'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM), l'Hospital del Mar, la Universitat de Califòrnia-Davis i la Universitat de Texas impulsen un assaig clínic per analitzar la utilitat de l'administració d'un suplement alimentari per evitar els pitjors efectes secundaris de la COVID-19. Es tracta d'immunoglobulines d'origen boví, que, en models animals, han demostrat la seva utilitat per reduir la inflamació provocada per la infecció, la progressió a formes més greus de la malaltia i la síndrome post-COVID. Els primers pacients que participen en l'estudi PICNIC (sigles en anglès d'estudi aleatori per avaluar l'impacte d'EnteraGam en pacients amb COVID-19) ja estan prenent dues dosis diàries d'aquest suplement. El Dr. Robert Güerri, investigador principal de l'assaig, membre del Grup de recerca en Patologia infecciosa i antimicrobians de l'IMIM-Hospital del Mar i cap de secció del Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar, explica que "el que vol el tractament és segrestar i ajudar a eliminar el virus d'un dels reservoris principals que hi ha al cos, el budell".

  Més informació "Inici d’un assaig clínic amb immunoglobulines per prevenir els efectes secundaris de la COVID-19"

 • 02/02/2021 - Covid-19

  El malestar psicològic del confinament en persones en estadis previs a la demència es va perllongar durant la desescalada de la COVID-19

  Els efectes del confinament decretat per fer front a la pandèmia de la COVID-19 sobre la salut mental de les persones d'edat avançada en estadis previs a la demència, es van mantenir durant la fase de desescalada. Ho destaca un estudi que publica la revista Journal of Alzheimer's Disease, liderat per investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i metges de l'Hospital del Mar, així com investigadors del CIBER de Fisiopatologia de l'Obesitat i la Nutrició (CIBEROBN) i del CIBER de Fragilitat i Envelliment Saludable (CIBERFES). El treball ha comptat amb la col·laboració del Barcelona βeta Brain Research Center (BBRC). L'estudi va consistir en el seguiment de setze persones, d'entre 60 i 80 anys, participants a l'estudi PENSA de prevenció del deteriorament cognitiu en estadis previs a l'aparició de la demència. Cap d'elles va patir la COVID-19. La seva activitat es va monitorar de forma exhaustiva de forma diària, setmanal i mensual, durant dos mesos, fet que va permetre comparar la seva evolució abans, durant i després del confinament.

  Més informació "El malestar psicològic del confinament en persones en estadis previs a la demència es va perllongar durant la desescalada de la COVID-19"

 • 12/01/2021 - Covid-19

  Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l’Estat ha presentat un risc alt de trastorn mental durant la primera onada de la COVID-19

  Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l'Estat té un alt risc de patir un trastorn mental després de la primera onada de la pandèmia de la COVID-19. A més, un 3,5% presenta ideació suïcida activa (presència de desitjos de mort i de pensaments persistents de voler-se matar). Així ho conclouen dos estudis realitzats a través d'enquestes a professionals (projecte MINDCOVID) de divuit centres hospitalaris de sis comunitats autònomes de l'Estat (Andalusia, el País Basc, Castella i Lleó, Catalunya, Madrid i la Comunitat Valenciana), que han liderat investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i del CIBER en Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP) i del CIBER de Salut Mental (CIBERSAM), així com metges de l'Hospital del Mar. Les dades les publica la Revista de Psiquiatría y Salud Mental i la revista Depression & Anxiety.

  Més informació "Gairebé la meitat dels professionals sanitaris de l’Estat ha presentat un risc alt de trastorn mental durant la primera onada de la COVID-19"

 • 17/12/2020 - Covid-19

  El confinament va empitjorar l’estat de les persones amb deteriorament cognitiu

  El confinament decretat per aturar l'expansió de la COVID-19 a partir del 13 de març va afectar especialment les persones amb deteriorament cognitiu, com revela un estudi publicat per la revista Frontiers in Neurology, realitzat per metges del Servei de Neurologia de l'Hospital del Mar i investigadors del Grup de recerca en Neurofuncionalitat i Llenguatge de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar). Sis de cada deu pacients analitzats va patir un empitjorament de la seva situació prèvia a la pandèmia, segons els seus cuidadors. El treball va seguir 60 pacients del Servei de Neurologia, amb una edat mitjana de 75 anys, i els seus cuidadors. A través d'una enquesta telefònica, es van mesurar els canvis funcionals i neuropsiquiàtrics patits pels pacients, així com la sobrecàrrega dels cuidadors a causa de les restriccions provocades per la pandèmia. Es va analitzar la seva adaptació al confinament i a les mesures de seguretat, possibles canvis de lloc de residència, el suport mèdic rebut, caigudes, interrupció de programes d'estimulació cognitiva o pèrdua de rutines diàries.

  Més informació "El confinament va empitjorar l’estat de les persones amb deteriorament cognitiu"

Contacte

Servei de Comunicació:
Marta Calsina Freixas(ELIMINAR)

Tel:
(+34) 93 316 06 80

Doctor Aiguader, 88
08226 Barcelona

© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions Mèdiques
Avís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte