11/03/2024 - Covid-19
Així ho revela un estudi de l'Hospital del Mar, que ha analitzat de forma prospectiva dades de prop de 2.000 persones seguides a la Unitat Post-COVID del centre Els principals factors de risc per a desenvolupar COVID persistent són l'obesitat, l'asma i la severitat de la malaltia. També les dones tenen un risc més alt Aquests resultats porten als autors del treball a plantejar el tractament amb antivirals també a les persones que pateixen infecció per SARS-CoV-2 i reuneixen aquests factors de risc, encara que no pateixin una COVID greu
Més informació "El tractament de la COVID-19 amb antivirals pot protegir de la COVID persistent"
14/02/2024 - Covid-19
Es tracta d'un anticòs monoclonal amb acció profilàctica i terapèutica, aïllat a partir de mostres de sang d'un pacient infectat pel SARS-CoV-2 durant la primera onada de la pandèmia. L'anticòs ha estat dissenyat i desenvolupat per personal investigador de l'Institut de recerca de l'Hospital del Mar, l'Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa, el Centro Nacional de Biotecnología i el Centre de Regulació Genòmica. A més, aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Aquest nou tractament ha estat patentat a l'espera del seu desenvolupament comercial. Els resultats del treball han estat publicats a la revista Nature Communications.
26/07/2023 - Covid-19
Analitzar la tos dels pacients que ingressen per sospita de COVID-19 pot servir com a eina diagnòstica precoç, segons valida un estudi publicat a ERJ Open Research. El treball, encapçalat pel Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, l'Hospital del Mar Research Institute, el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES), l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Bioingeniería, Biomateriales y Nanomedicina (CIBER-BBN), pot tenir implicacions en altres patologies. El Dr. Oswaldo Antonio Caguana, metge adjunt del Servei de Pneumologia, investigador de l'Hospital del Mar Research Institute i signant del treball, apunta que el estudio "demostra que l'anàlisi acústica de la tos pot ser una eina no invasiva i eficaç per a detectar la presència de COVID-19 en els pacients". En aquest sentit, "ofereix una alternativa menys intrusiva en comparació amb les proves convencionals, podent proporcionar un diagnòstic precoç i una detecció ràpida de la malaltia", afegeix. Ara, però, caldrà portar a terme més estudis per a validar les troballes realitzades.
Més informació "La tos com a eina diagnòstica en pacients amb COVID-19"
27/10/2022 - Covid-19
Un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de la Universitat Pompeu Fabra ha mostrat que no tot el col·lectiu de persones amb infecció per VIH respon de forma adequada a la vacunació contra el SARS-CoV-2. El treball el publica la revista Frontiers in Immunology. Fins al 20% de les persones amb infecció per VIH en tractament amb antiretrovirals no recuperen els nivells normals de cèl·lules immunitàries en sang. Aquestes persones, amb un sistema immunitari deprimit, van ser considerades grup de risc davant la infecció per SARS-CoV-2 i van ser prioritzades a l'estratègia de vacunació contra la COVID-19, com es va fer en altres col·lectius considerats de risc.
14/07/2022 - Covid-19
Ho indica un estudi liderat pel Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar. Tot i que el 70% dels pacients ingressats per COVID-19 estudiats presentaven alteracions en determinats indicadors d'afectació hepàtica, aquesta alteració va ser transitòria i sense seqüeles posteriors. La major part dels pacients ingressats per SARS-CoV-2 presenten alteracions a les analítiques hepàtiques durant l'ingrés a l'hospital. Però això no vol dir que la infecció els hi hagi de deixar seqüeles en aquest òrgan, segons un estudi de metges i investigadors de la secció d'Hepatologia del Servei d'Aparell Digestiu de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar), en el qual també ha participat el Servei de Patologia.
07/07/2022 - Covid-19
Un estudi sobre la resposta vacunal de pacients amb dèficit primari d'anticossos elaborat per la Unitat Funcional d'Immunodeficiències Primàries de l'Hospital del Mar amb la Xarxa dibi (Laboratori de Referència de Catalunya) ha revelat que un bon nombre d'aquestes persones presenten anticossos contra el SARS-CoV-2 sense haver superat la COVID-19. El treball, que publica la revista Immunology, és el primer que certifica la transmissió d'anticossos anti-nucleocàpsida (ANC) de donants a pacients amb immunodeficiència primària.
04/07/2022 - Covid-19
Les vacunes basades en ARN missatger (ARNm) es poden tornar a congelar sense que perdin la seva capacitat per immunitzar contra la COVID-19, segons un estudi que publica la revista Vaccines i que han liderat l'Hospital del Mar, l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i la Universitat Pompeu Fabra. Aquest treball pot suposar un pas molt important en l'avenç de la vacunació a tot el món, sobretot als països en vies de desenvolupament, en facilitar la manipulació i transport de les vacunes ja preparades i reduir la infraestructura necessària als països receptors.
18/05/2022 - Covid-19
Un estudi de metges i investigadors de l'Hospital del Mar i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques ratifica que la infecció per COVID-19 és molt més virulenta que la grip en aquest col·lectiu de pacients, tot i tractar-se de persones més joves i en millor estat de salut. El treball ha analitzat dades de malalts de la primera onada de la pandèmia i les ha comparades amb pacients ingressats per grip dels tres anys anteriors. A la vegada, requereixen més temps d'ingrés i més cures. Això implica que el cost del seu tractament és el doble que el dels pacients ingressats per grip, amb un sobrecost de gairebé 10.000 euros. El treball el publica la revista Clinical Infectious Diseases i ha estat presentat al Congrés Europeu de Microbiologia i Malalties Infeccioses celebrat a Lisboa.
02/02/2022 - Covid-19
La Dra. Esther Barreiro és l'editora de 'Fisiopatología de la COVID-19 en diferentes órganos y sistemas', publicat per l'editorial Elsevier. Es tracta d'un manual de treball i estudi per a les persones interessades a aprendre més sobre aquesta malaltia. Els professionals de l'Hospital del Mar han tingut un paper destacat en la nova publicació de l'editorial Elsevier, Fisiopatología de la COVID-19 en diferentes órganos y sistemas, el primer manual que analitza a través de diversos experts l'afectació provocada pel SARS-CoV-2, els seus mecanismes d'infecció, els tractaments i les seqüeles de la malaltia. La Dra. Esther Barreiro, metgessa adjunta del Servei de Pneumologia de l'Hospital del Mar, investigadora de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM) i professora associada de la Universitat Pompeu Fabra, n'és l'editora.
29/12/2021 - Covid-19
Els pacients amb diabetis tipus 2 afectats per la COVID-19 tenen entre quatre i cinc vegades més risc de morir o de patir complicacions greus per la malaltia en cas de presentar nivells de sucre en sang molt més alts o molt més baixos dels que són habituals en ells Ho revela un estudi liderat pel Servei d'Endocrinologia i Nutrició de l'Hospital del Mar, que publica la revista Diabetes Care El quocient dels nivells de glucosa a l'arribada a urgències i dels habituals del pacient tenen un alt valor predictiu, més que totes dues dades per separat. Aquests nivells es poden determinar de forma fàcil amb una anàlisi de sang
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte