02/10/2024 - Nota de premsa
Els pacients amb malaltia pulmonar obstructiva crònica que moren ja tenen anys abans en sang una major presència d'una trentena de proteïnes relacionades amb la inflamació i la coagulació La detecció d'aquestes proteïnes permet predir de forma molt acurada el risc de mort futura de les persones amb MPOC en fase estable, segons un estudi pilot multicèntric liderat per l'Hospital del Mar que acaba de publicar la revista Cells Els investigadors han utilitzat diversos models per predir el risc de mort mitjançant un programa assistit amb intel·ligència artificial desenvolupat pel Grup de Recerca en Informàtica Biomèdica de la UPF i l'Institut de Recerca de l'Hospital del Mar, un dels quals arriba a un nivell de precisió del 95%
23/07/2024 - Nota de premsa
L'ecografia de tòrax permet identificar, de forma ràpida i senzilla, quins pacients poden tenir una pitjor evolució a causa de la pneumònia causada per la infecció per SARS-CoV-2 El treball publicat és una col·laboració entre l'Hospital del Mar i Metges Sense Fronteres, que publica la revista Journal of Clinical Medicine Aquesta eina diagnòstica, amb la formació adequada i accés a ecògrafs portàtils, és d'especial utilitat a països amb menys recursos pel seu fàcil ús a peu de llit del pacient
15/02/2024 - Nota de premsa
Un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya mostra que aquest nou tipus de dispositiu és tres vegades més eficaç que els anteriors models a l'hora de tancar completament l'aneurisma. A més, de forma segura. Ho publica el Journal of Neurointerventional Surgery. La nova generació de stents per al tractament de l'aneurisma cerebral és més eficaç i més segura, segons revela un estudi de l'Hospital del Mar i de l'Hospital General de Catalunya que acaba de publicar el Journal of Neurointerventional Surgery. De fet, presenten una eficàcia tres vegades més alta, sense pràcticament complicacions.
Més informació "Validen l’eficàcia de la nova generació de stents per tractar l’aneurisma cerebral"
01/03/2023 - Nota de premsa
Els baixos nivells d'una proteïna en concret a les cèl·lules de carcinoma escatós indiquen que s'estan preparant per iniciar la migració cap a altres òrgans i provocar així la propagació del tumor a altres zones del cos. Així ho demostra un estudi de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que acaba de publicar la revista Life Science Alliance. Les cèl·lules tumorals es preparen per migrar canviant el seu metabolisme per poder consumir lípids, és a dir molècules de colesterol. Això obre la porta a estudiar vies per bloquejar aquest procés i evitar la metàstasi tumoral.
20/01/23 - Nota de premsa
L'edat biològica d'una persona, és a dir l'edat real del seu cos, que és independent de la cronològica i que es pot mesurar en anàlisis específiques de la sang, ve marcada pels nostres hàbits de vida. Un estudi del Grup de recerca Neurovascular de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, que publica la revista Biology, ha permès associar per primera vegada una edat biològica més avançada amb la presència d'un indicador d'envelliment del cervell, les hiperintensitats de la substància blanca, àrees del cervell on la sang arriba amb més dificultat. Els hàbits de vida influeixen en la configuració de l'ADN i determinaran l'edat biològica. Si es modifiquen aquests hàbits, es pot alentir l'envelliment de l'ADN i, per tant, l'edat biològica, alentint així l'increment d'hiperintensitats de substància blanca en el teixit cerebral.
11/10/2022 - Nota de premsa
El contingut de ferro i els factors reguladors, que poden estar involucrats en la tolerància a l'exercici, s'expressen de manera diferent en els compartiments sistèmic i muscular en pacients amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC) amb deficiència de ferro. Així ho reflecteix un estudi realitzat per investigadors del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) i que ha estat publicat a Nutrients. En una mostra de 40 pacients amb MPOC greu, la meitat dels quals tenia dèficit de ferro, se n'ha avaluat el contingut en múscul (vastus lateralis) i sang, a més dels seus reguladors metabòlics, la capacitat d'exercici i la funció muscular.
La Unitat de Rehabilitació Cardíaca del Servei de Cardiologia de l'Hospital del Mar i el Grup de Recerca biomèdica en malalties del cor de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques (IMIM-Hospital del Mar) ha demostrat que aplicar un protocol de seguiment telefònic a les persones que han patit un infart incrementa de forma molt important el compliment dels nivells recomanats a les guies clíniques de colesterol LDL, el colesterol dolent, en sang. Un treball publicat a Frontiers in Cardiovascular Medicine valida la iniciativa, que ha aconseguit que el 70% dels participants assoleixin l'objectiu marcat de colesterol en sang. Els cardiòlegs fan seguiment telefònic dels pacients per ajustar el tractament al cap de sis setmanes de l'alta. La trucada es repeteix set setmanes després en cas de no arribar a la fita marcada.
28/07/2021 - Nota de premsa
Un estudi de cardiòlegs de l'Hospital del Mar i investigadors de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques revela que més de la meitat de les persones tractades per l'arrítmia coneguda com a aleteig auricular, patiran un episodi de fibril·lació auricular en menys d'un any. El risc de fibril·lació auricular arriba al 86% en aquells pacients que tenen una puntuació més alta en una escala de risc dissenyada pel mateix equip, cosa que planteja la necessitat de fer un seguiment més acurat d'aquests pacients, per la probabilitat de desenvolupar altres patologies cardiovasculars, com ara un ictus. L'estudi, publicat a la revista Journal of Cardiology, ha estat finançat amb fons de La Marató de TV3 de l'any 2014, dedicada a les malalties del cor.
15/03/2022 - Nota de premsa
Per contra, l'exposició a contaminants ambientals com les partícules fines, el diòxid de nitrogen o el sutge, incrementa de forma significativa el perill de patir un ictus isquèmic. L'article publicat a la revista Environment International, un dels treballs més importants publicats fins ara a Europa, ha analitzat dades de tota la població de Catalunya, georeferenciant a més de tres milions i mig de persones. Els autors consideren que aquests resultats fan necessari replantejar els nivells màxims de contaminants atmosfèrics establerts per la Unió Europea. El risc de patir un ictus isquèmic, el més habitual dels accidents cerebrovasculars, es redueix un 16% en aquelles persones que tenen zones verdes a menys de 300 metres de casa seva. Així ho revela un estudi conjunt de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, l'Hospital del Mar, l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) del Departament de Salut de la Generalitat i l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per la Fundació "la Caixa".
Més informació "Viure a prop de zones verdes redueix en un 16% el risc de patir un ictus"
18/11/2021 - Nota de premsa
Un estudi d'investigadors de l'Hospital del Mar, de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques i de l'Hospital Son Espases, demostra que la combinació d'un nou antibiòtic, la ceftazidima/avibactam, amb altres antibiòtics, permet tractar infeccions per variants de Pseudonomas aeruginosa resistents a tots els tractaments existents. El treball, que publica Microbiology Spectrum, ha analitzat in vitro l'eficàcia dels diferents tractaments i de les seves combinacions per determinar la seva efectivitat contra variants d'aquest bacteri que mostren resistència a tots els medicaments existents. La resistència als antibiòtics ha estat identificat per l'Organització Mundial de la Salut com una de les principals amenaces a la salut mundial. La infecció per Pseudomonas aeruginosa pot provocar pneumònia, problemes cardíacs i sèpsia, sobretot en persones immunodeprimides.
© Institut Hospital del Mar
d'Investigacions MèdiquesAvís Legal i Política de Privacitat | Política de cookies | Mapa web | Accessibilitat | Adreça / Accessos | Contacte